Det är klart mor ska ha en diamant på Mors dag!

Diamanter - är det kvinnans bästa vän? Så har man i alla fall sagt igenom tiderna. Ädelstenen diamant är vacker i alla sina olika sammanhang. Den kan vara stor eller liten, som ensam solitärer eller tillsammans med andra stenar och infattade i vitt eller gult guld. Och det finns väl inget finare att få på mors dag än en diamant!

Ett bra tips nu är att köpa diamanter som har en gammaldags slipning. De är vackra och prisvärda. En antikslipad diamant av god kvalité med rätt proportioner visar en fantastisk briljans. Den moderna slipningen kommer sällan upp i samma briljans och färgspel som en diamant med en bra äldre slipning.
Idag kan man fortfarande hitta fantastiska diamanter med äldre/antik slipning (i smycken) till mycket bra priser jämförelse med övriga Europa där priserna redan stigit kraftigt.
pantauktioner kan man göra riktiga fynd.
Trenden är att antikslipade diamanter kommer att bli mycket eftertraktade framöver.

images.jpg Briljantslipad                        

index.jpg Antikslipad

Diamanter är jordens hårdaste material och sällsynta. I en ordinär diamantgruva måste man krossa 100 ton berg för att hitta en diamant som är större än en karat. Det är som att leta igenom 20 fotbollsplaner och hitta en enda fyrklöver. Diamanter har slipats och använts i smycken sedan mitten av 1400–talet.

Olika kvalitet

Det är fler saker man tittar på när en diamant ska kvalitetsbestämmas. Förutom storlek tittar man på diamantens färg och hur ren den är, om den har inneslutningar. Ju vitare diamanten är, desto bättre och ju mindre, eller inga, inneslutningar, desto bättre. Diamanterna slipas för att fånga och reflektera ljuset på ett tilltalande sätt och ge ädelstenen dess glittrande utseende. En fasettslipad diamant kallas briljant. Det finns flera olika slipningar av diamanter. En äkta diamant av hög kvalitet går inte att ta miste på, den är slipad på ett sätt som gör att det gnistrar på ett unikt sätt med ett vackert färgspel. Det är en underbar upplevelse att betrakta en diamant av hög kvalitet.

Om carat

Carat är en viktenhet. Från början var det Johannesbrödträdets frukter som vägde ungefär 0,2 mg som användes som måttenhet för en carat.  Nuförtiden väger man stenarna och man anger fortfarande deras storlek och vikt i carat - 02 mg.

En diamant kan repa alla material utan att repa sig själv. Därför ska man vara försiktig med sina diamanter och inte låta dem ligga och skava mot andra smycken i smyckeskrinet.

Välkommen in i vår webshop för att fynda en fin Mors dag present!

Skapad 2017-05-23

Tillbaka till nyhetsarkivet

  1. Här loggar du in!

    pantbanken.se har fått nytt utseende.
    Här loggar du in till våra olika tjänster.

SwedishSwedish FinnishFinnish
EnglishEnglish FarsiFarsi
FrenchFrench ArabicArabic
SpanishSpanish ThaiThai