Nepal_fotografTobyMaudsley.jpg

Pantbanken stödjer Föreningen för Gatubarn i Nepal

Sedan 2014 stöder vi den ideella föreningen, Föreningen för Gatubarn i Nepal. De bedriver idag två barnhem som koncentrerar sig på att hjälpa flickor som är eller ligger i riskzonen för att bli gatubarn. Även utbildning är ett prioriterat område för föreningen - att gå i skolan och utbilda sig ger människor verktygen för att hjälpa sig själva.

Pantbanken skänker årligen sina julklappspengar, som annars gått till anställda, till Föreningen för Gatubarn i Nepal. Utöver att hjälpa till ekonomisk skickar även Pantbanken årligen två volontärer ur personalen till Katmandu, för att göra en insats på plats. På grund av Covid-19 har vi inte kunnat åka ned sedan 2019. Däremot fortsätter vi stödja föreningen ekonomiskt. 

2 volontärer och 150 getter
Vårt samarbete med Föreningen för Gatubarn i Nepal utvecklades ytterligare under 2016, i samband med Pantbankens 150-årsjubileeum. Vi skänkte då 150 getter genom Föreningen som delades ut till behövande familjer och kvinnor i fyra olika byar. Alla familjer som tog emot getter hade noga valts ut av Eva, grundaren av Föreningen för Gatubarn i Nepal. Under de följade volontärsresorna har vi följt upp getprojektet i de olika byarna. I byn Khari har förtjänsten från getterna gett lett till tomatodling som i sin tur let ttill en kycklingfarm med 250 kycklingar. Även kycklingfarmen har gett byn möjlighet att införskaffa en fler djur. Hela byn är engagerad i projektet som nu givit förrsörjning till långt fler än vi kunnat ana.

Oavkortat till det behövande
Nepal är ett land som många andra drabbats hårt av Coronaviruset. Med begränsad sjukvård och beronde av turstnäringen har de mötts av nya utmaningar. Att fortsätta skänka till föreningen känns än viktigare nu än någonsin, då många av barnen på barnhemmen får sjuksköteutbildningar betalda av Föreningen. En glädjande nyhet mitt i pandemins framfart är att de 28 getter som skänktes till byborna i Majhigaun har förökat sig. De har gett byn möjlighet till matförsörjning såväl som försäljning av getter för att få in välbehövliga pengar. De har tack vare getterna klarat sig lindrigt rent ekonomiskt under pandemin.

Då Föreningen för Gatubarn i Nepal är en ideell föreningen så går varenda insamlad krona direkt till barnen. Det kan vi på Pantbanken intyga, och i synnerhet våra medarbetare som med egna ögon varit på plats och sett hur bidragen och hjälpen gör skillnad. Stort tack för att du som kund hos Pantbanken Sverige gör vårt stöd till Gatubarn i Nepal möjligt! Vill du också bli medlem i Föreningen, och ge barnen en tryggare framtid, läs mer på föreningens hemsida. www.gatubarnnepal.net