Pantbanken på tv - intervju

Att jobba som värderare på Pantbanken Sverige – hur är det?

Sophia Åkerlund är en av Pantbankens Sveriges mest rutinerade värderare. Här berättar hon om sin väg in i branschen och varför värderaryrket på en pantbank är så roligt. Hon berättar också om vilka egenskaper man bör ha för att bli bra på yrket och utvecklingsmöjligheterna inom företaget.  

 

Hur kom du in i den här branschen?

Jag började redan som nioåring att samla på kristaller och intresset för ädelstenar har förföljt mig genom livet och till slut gjorde jag slag i saken och studerade till gemmolog. Jag jobbade tidigare på en smyckesbutik, men ville börja arbeta med guld och ädelstenar. Kom till Pantbanken Sverige genom en kompis som trodde att jag skulle trivas här.

Vad gör man som värderare?

Vi värderar föremål. Alla möjliga föremål som guld, smycken, klockor, konst och mycket annat. Det betyder inte att man behöver kunna allt. Utan det här är ett teamarbete där man kan luta sig på sin kollegers kompetenser också. I början av sin karriär hos oss så kan det vara så att man inte har ett specialintresse. Men det är lätt att få hos oss genom alla intryck och föremål man kommer i kontakt med.

Vad är det som är särskilt kul med yrket?

Jag är en så kallad ”föremålsmänniska” och tycker väldigt mycket om prylar. Själv samlar jag på kristaller och vintage tarotkort. Jag har en kvinnlig kollega som älskar gamla vapen, så jag är inte ensam om att vara lite nördig. Men det allra roligaste är kundkontakterna. Alla olika människor med alla deras olika prylar och dess historier som jag kommer i kontakt med.  

Vilka egenskaper är bra att ha som värderare?

Man skall vara en så kallad ”people person”. Gilla att socialisera med andra människor, det är det allra viktigaste. Allt annat kan man lära sig. Brinnande intresse för prylar är ett måste. Man behöver inte ha några specialintressen från början. Men efter ett tag så brukar man börja glida in i vissa intressefack, typ, keramikföremål från Stig Lindberg och tycka det är jättekul för att ta ett exempel. Sedan är det såklart ett plus om man kommer in med specialkunskap kring ett område.

Varför ska man börja sin karriär som värderare på Pantbanken Sverige?

Det är ett fantastiskt bolag. Jag har varit i många branscher i mitt liv, men aldrig haft så kul som på pantbanken. Det är ett omväxlande yrke, vi träffar så mycket olika människor och jobbar i en väldigt platt organisation. VD sätter sig i kassan utan några som helst problem om det så behövs. 

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter på Pantbanken Sverige?

De är oändliga (nästan). Min tjänst fanns inte när jag började. Jag började som värderingsassistent och har nu rollen som Head of High-End Jewellery. Däremellan har jag haft fyra andra roller på företaget.

Dessutom öppnar vi allt fler kontor och genom det kommer det att finnas nya möjligheter att göra nya saker.

 

Faktaruta: Kompetensstege för Värderingsmän på Pantbanken Sverige

Värderingsassistent: ca 0 - 3 års arbetslivserfarenhet i pantlånaryrket.

Värderingsman: har arbetat minst två år i pantlånaryrket eller har annan relevant arbetslivserfarenhet som innebär kunskap som kan nyttjas i yrket som pantlånare.

Senior Värderingsman: har arbetat minst 15 år inom pantlånaryrket.

Specialist Värderingsman: har specialistkunskap inom ett specifikt område som koncernen har stor nytta av.